Ce este DAE și cum te poate ajuta

Ce este Dae?

Ce este DAE și cum te poate ajutaLa fel ca majoritatea oamenilor, înainte de a vă decide să cumpărați un anumit produs, probabil că preferați să comparați prețul cu alte oferte existente pe piață pentru a vedea dacă faceți o alegere excelentă. Dacă, în cazul unui aspirator sau al unei mașini de spălat, totul este posibil atunci când ne gândim la credite, situația se poate înrăutăți. Multe dintre ele vin cu costuri foarte ușoare, astfel încât compararea creditelor nu este atât de ușoară. În acest scop a fost inventat de Dae.

Ce este un an sau ratele dobânzilor anuale? Acesta este un concept care a fost introdus ca Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, prin care se exprimă ca un procent, valoarea totală a instrumentului financiar. Scopul principal este de a oferi clientului posibilitatea de a compara foarte simplu, ușor și eficient costul creditelor.

Cum sunt prezentate creditele

În majoritatea cazurilor, oamenii se uită la dobânda anuală sau, după caz, în fiecare lună înainte de a lua un împrumut, Indiferent dacă vorbim despre un credit ipotecar sau un împrumut personal. Multe instituții financiare se mândresc cu valoarea scăzută pe care aceste rate ale dobânzii o au și oricine ar putea crede că alegerea celor mai ieftine dintre ele alege automat cel mai profitabil împrumut. Serios?

Din păcate, nu, nu este așa. Realitatea este semnificativ diferită, iar costul total al împrumutului va fi semnificativ mai mare în comparație cu un set simplu de rată a dobânzii. “De ce se întâmplă asta?”poate că mă interesează?

Deoarece atât băncile, cât și alte obligații ale companiei percep o serie de comisioane, taxe și cheltuieli administrative. Acest lucru nu numai că duce la o creștere a costului total al împrumutului, dar, de asemenea, compararea creditelor este mult mai dificilă.

Să vă oferim un exemplu concret: doriți să luați o anumită sumă de împrumut și să aplicați la două bănci. Spuneți că vă vor oferi următoarele două opțiuni:

Banca numărul unu: rata dobânzii 15% cu comisionul inițial 3 %
Banca numărul doi: rata dobânzii de 16% , dar cu o taxă lunară de 0,1% care se aplică soldului existent
Care dintre sugestii credeți că este mai profitabil pentru dvs.? Ei bine, este greu de spus și aveți nevoie de ajutorul unei persoane care are cunoștințe de bază în economie pentru a distruge complet valoarea finală a acestor împrumuturi.

Dae a fost inventat doar pentru a ajuta în astfel de situații, atunci când nu se poate găsi o modalitate convenabilă de a compara credite sau de a retrage, costurile totale de împrumut.

Care este rolul de Dae?

Rata efectivă anuală a dobânzii este concepută pentru a reduce numitorul total al tuturor cheltuielilor pe care le va suporta atunci când solicită un împrumut. Cu alte cuvinte, DAE se transformă în principal într-un set de comisioane și plăți de dobânzi, care este apoi actualizat și a cărui valoare este indicată în contul original.

Prin urmare, folosind DAE, indiferent de ce taxe sau comisioane, determină instituția financiară necesită orice împrumut luate pe parcursul fiecărui creditor, pot fi comparate cu oferta de orice alt creditor într-un mod simplu, obiectiv și real.

Dacă faceți diferența dintre te și rata dobânzii în care sunteți de acord atunci când alegeți un împrumut, dobânda primită va fi asociată cu cheltuieli suplimentare care ar putea fi, dar nu se limitează la:

Taxa de analiză a fișierelor
Taxa de administrare
Taxa de procesare
Comision de extrădare
Costul cererii Biroului de credit
Primele de asigurare de viață
… și multe, multe altele.

Compara creditele corect cu DAE

Compara creditele corect cu DAEÎn majoritatea cazurilor, dacă doriți să alegeți un împrumut mai ieftin, va trebui să alegeți o opțiune care va avea rate ale dobânzii anuale mai mici. Dar trebuie să fii atent când folosești DAE în acest scop. Valoarea sa va avea tendința de a fi destul de diferite în cazul în care scadența sau suma cerută este diferită.

Pentru o mai mare precizie atunci când se compară credite, se recomandă să alegeți aceleași sume și perioade. Da, cu siguranță, opțiunea care vine cu un procent scăzut va fi cea mai ieftină.

Valoarea DAE depinde foarte mult de termenul de rambursare. De asemenea, este ușor de înțeles de ce: toate costurile sunt în termeni anuali și este împărțit în întreaga lungime a împrumutului. De aceea, un împrumut rapid, care are acces la un interval de timp scurt, rareori depășește 45 de zile, va avea DAE, este la mii (2500 până la 6000%).

Pe de altă parte, un credit de Nevoi Personale pot fi luate pentru unul sau chiar doi ani, rezultând o rată anuală efectivă a dobânzii mai mică, credite rapide de ordinul a sute (140-300%).

Desigur, suma pe care doriți să o împrumutați va afecta, la rândul său, suma DAE. Dar impactul său este semnificativ mai mic în comparație cu cel care are o scadență.

Exemplu de calcul

Pentru a înțelege mai bine modul în care se desfășoară rata anuală a dobânzii, ne-am gândit să vină cu un exemplu de calcul DAE pentru cele două tipuri de credite oferite de unul dintre partenerii noștri, IFN Ferratum.

Pentru un credit rapid de 1000 de lei, luat în termen de 30 de zile, solicitantul va trebui să restituie organizației suma de 1396 de lei, rezultând 2080% pe an. Dobânzile sunt ridicate, deși în cazul acestui tip de împrumut nu percep taxe pentru analiza sau comisia administrării contului, dar timpul nu este suficient.

Un credit de nevoi personale în valoare de 10 000 de lei, adoptat în termen de 12 luni, clientul va trebui să restituie suma de 19 368 de lei, în timp ce DAE va constitui 296.87 %. Deși există și unele cheltuieli preliminare și administrative, rata scade datorită faptului că împrumutul trece printr-o perioadă mult mai lungă.

Astfel, cu acest exemplu de calcul anuale suntem convinși că ați înțeles că este foarte important ca înainte de a utiliza reale de dobândă anuală compara credite, pentru a vă asigura că aveți sugestii diferite instituții financiare, necesare pentru aceeași sumă, obținute în aceeași perioadă de timp.

Ce costuri sunt incluse

Bine, toată lumea a vorbit despre ce este DAE și că există mai multe taxe care sunt incluse în calculul său. Dar ce sunt? Ei bine, acestea vor fi listate în lista următoare:

rata efectivă anuală a dobânzii

Rata dobânzii
Costurile inițiale care trebuie plătite în obținerea unui împrumut:
Taxa de analiză a fișierelor
Comision de extrădare
Costul cererii Biroului de credit
Taxa de procesare
Toate taxele lunare sau anuale:
Taxa de administrare
Taxa lunară aplicată soldului
Primele de asigurare de viață sau de proprietate, dar aici trebuie să fie atent – în cazul în care primele nu pot fi evaluate de către creditor acest drept îi permite să excludă cheltuielile de asigurare de la an la an, deci este foarte important să se întrebe înainte de a semna un contract de împrumut, în cazul în care dobânda este luată în considerare

Ce cheltuieli nu sunt incluse

Există anumite costuri care nu fac parte din CET, dar care trebuie să ia în considerare, pentru că în cele din urmă ei vor fi ambalate, când poți trage o linie pentru a vedea cât de mult plătiți integral pentru un împrumut. Ele pot fi:

Comision datorat în caz de rambursare anticipată
Comisionul care urmează a fi achitat în cazul depășirii termenelor de plată indicate
Costuri suplimentare pentru servicii:
Evaluarea imobilului pentru ipotecă
Cheltuieli, cheltuieli de împrumut auto sau ipoteci etc.
Cum se calculează rata anuală efectivă a dobânzii?
În conformitate cu legislația europeană în vigoare, subordonată României, fiecare instituție financiară din țara noastră, fie la bancă, fie la IFN, trebuie să calculeze DAE pentru toate tipurile de credite care vor avea în portofoliu.

De la împrumuturi rapide și împrumuturi către persoane juridice, pentru fiecare cerere de împrumut primită de la un potențial client, instituțiile financiare trebuie să prezinte în mod clar nivelul anual al creditului respectiv, care este, de asemenea, conținute în contract.

Și nu numai asta; dreptul de a impune companiilor să sublinieze valoarea DAE în fiecare fluturaș sau anunț publicitar care promovează unul dintre serviciile de credit disponibile.

Teh-cel mai bun instrument comparativ credite

Ca și în introducerea textului, mulți oameni, înainte de a accesa împrumuturile, fac greșeli, uitându-se doar la rata dobânzii sau la rata pe care trebuie să o plătiți în fiecare lună. În plus, ei folosesc aceste valori pentru a compara diferite împrumuturi între ele.

Din păcate, rata lunară poate fi modificată foarte simplu și rapid de orice organizație financiară. În cazul în care pur și simplu prelungi durata de creditare, acestea pot reduce în mod semnificativ suma plătită de client pe lună, dând impresia că acestea oferă un împrumut ieftin, atunci când, de fapt, adevărul este complet diferit.

Să facem exerciții matematice, ipotetic. Să presupunem că doriți să luați un împrumut de 10 000 de lei și aveți următoarele opțiuni:

Plătiți 320 de lei pentru o rată a dobânzii de 10% pentru 3 ani
Achitați 290 lei pentru o rată a dobînzii de 5 ani în mărime de 25 %

Acesta este modul în care creditorii pot pachet anumite tranzacții forțând să plătească mai mult. Spun doar că plătiți doar 290 de lei, nu 320 de lei pe lună, pentru aceeași sumă de bani, dar nu acord suficientă atenție faptului că împrumutul va funcționa pe o perioadă mai mare de aproape 70%.

Nici rata, suma dobânzii lunare sau anuale vă va ajuta în comparație cu împrumuturile. Din acest motiv, în afară de aceasta, există multe alte costuri pe care trebuie să le realizați așa cum a fost, care seamănă puțin mai mult.

Puteți să vă întâlniți cu două oferte după suma totală pe care trebuie să o plătiți la sfârșitul contractului sau din suma totală de compensare. Această cifră are o precizie mult mai mare în comparație cu alte specificate până în prezent, deoarece conține toate costurile suplimentare la o rată lunară. Dar are și un dezavantaj-nu ia în considerare inflația anuală, ceea ce face ca valoarea temporară a banilor să fie modificată și, în majoritatea cazurilor, în interesul tău.

Dae a fost conceput pentru a lua în considerare toate cheltuielile, plățile lunare, anuale, în avans etc., precum și inflația anuală. Prin urmare, ar trebui să fie considerat cel mai bun instrument pe care îl puteți utiliza atunci când comparați împrumuturile.

Compara credite folosind

Compara credite folosindOdată ce aplicațiile au fost construite pe site-ul nostru în partea de sus a fiecărui tip de împrumut prin care puteți compara ofertele creditorilor actuali de pe piață, prețul DAE este considerat. În timp ce unele cheltuieli finale pot părea puțin mai mari decât în publicitate, ele sunt reale.

Am vrut ca cititorii noștri și potențialii clienți ai partenerilor cu care lucrăm să cunoască mai întâi toate cheltuielile și sumele de bani care vor trebui returnate. Prin urmare, credem că este mult mai recomandabil să se utilizeze dobânda anuală, mai degrabă decât orice alt tip de rată.

Recent articles

Accesează un credit fără dobândă

Ce este un împrumut fără dobândă? Așa cum puteți înțelege acest lucru pe cont propriu, chiar de la numele acestui instrument financiar, un împrumut fără...

Credit ipotecar sau Prima Casă?

Ipoteca sau prima casa? Deși pe site-ul nostru puteți găsi informații cu privire la ipotecă, precum și despre programul "Prima casa", noi (echipa finanțatorului) s-au...

Ce este DAE și cum te poate ajuta

Ce este Dae? La fel ca majoritatea oamenilor, înainte de a vă decide să cumpărați un anumit produs, probabil că preferați să comparați prețul cu...

Hora Credit

Prezentare Generală-Credit Mountain Muntele Credit este deținut de Muntele Credit IFN S. A. cu sediul la București și a fost înregistrat în registrul general al...

Dobânzi depozite

Dobânzi la depozite Este imposibil să ne imaginăm un departament dedicat economiilor și investițiilor, să nu mai vorbim de depozitele bancare. Deși vin cu unele...

Tu știi care sunt cele mai bogate țări? – update 2019

Care este cea mai bogată țară din lume? Cei mai mulți oameni vor crede că răspunsul la această întrebare ar trebui să fie Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.