Ce este și cum ne influențează ROBOR

Tot ce trebuie să știți despre ROBOR

Ce este și cum ne influențează ROBORTrebuie să fi auzit recent vorbind despre indexul ROBOR. Cea mai mare parte a publicității efectuate de Banca Națională a României a influențat în vreun fel valoarea ROBOR. Dar ce este acest indice? Cât de multe tipuri și, mai important, modul în care ROBOR afectează împrumuturile noastre? Toate aceste întrebări vor găsi răspunsurile lor în acest articol.

Ce este ROBOR

ROBOR Definition-ROBOR este un punct de referință foarte important pentru calcularea dobânzii la creditele în lei. Cu aceasta, băncile stabilesc dobânzi la ratele pe care va trebui să le plătim lunar.

Din punct de vedere tehnic, ROBOR (numele vine de la reducerea termenelor de Romanian Interbank Offered Rate) se calculează pentru fiecare zi de banca Națională a României și reprezintă media aritmetică a prețurilor, deținute de top 10 bănci din țara noastră.

În funcție de acest indice, toate băncile vor determina valoarea variabilelor ratei dobânzii, într-un mod care are un impact puternic asupra calculului ratelor lunare, instagram de către cei care au împrumuturi curente luate în lei.

Dacă am traduce ceva mai prietenos pentru toți cei care se întreabă: “Ce este un rotor?”trebuie avut în vedere faptul că băncile de zi cu zi se ocupa de netezimea ei înșiși, pe piața interbancară, într-o perioadă destul de scurtă de timp, de la o zi la un an.

ROBOR valoarea medie a dobânzii pentru care instituțiile bancare din țara noastră împrumută beneficii. Acesta este calculat și anunțat zilnic de către specialiștii NBI ca o simplă aritmetică a cotațiilor celor mai importante 10 bănci din România.

Ce este EURIBOR?

De asemenea, indicele ROBOR, EURIBOR este disponibil pe piața interbancară Europeană a euro și reprezintă rata dobânzii la care un număr mare de bănci internaționale se acordă credite pentru finanțarea activității curente.

Indicele EURIBOR a fost anunțat de Banca Centrală Europeană (BCE)și afectează toate împrumuturile luate în moneda europeană din toate țările Uniunii Europene.

Câte specii sunt un indicator exemplar
În funcție de perioada de timp în care se calculează ROBOR, avem mai multe tipuri de indici după cum urmează:

După cum se poate observa, ratele principale sunt stabilite în funcție de orizontul de timp pentru care băncile se procesează. Pentru fiecare scadență, ROBOR se calculează ca o medie aritmetică a ultimelor rate în cauză, fiecare dintre cele 10 bănci implicate în fixare, pentru depozitele atrase în termen de 15 minute pentru aprobare, după ce au fost eliminate extreme maxime și minime.

În ceea ce privește băncile implicate în fixare, acesta este un top 10 în România în ceea ce privește performanța generală, lista se schimbă la fiecare 6 luni.

Printre indicatorii ROBOR menționați mai sus, cei mai importanți pentru populație sunt ROBOR 3M și ROBOR 6 m, deoarece, în funcție de care se calculează ratele incluse în creditele cu rată variabilă a dobânzii.

Cum se calculează dobânda variabilă

Cum se calculează dobânda variabilăÎn conformitate cu extreme de reglementare (OUG) 50/2010, actualizată în anul 2017, toate instituțiile bancare de pe teritoriul României trebuie să-și exprime o variabilă a dobânzii de acest fel: indice + marja băncii respective, în cazul în care indicele poate fi ” ROBOR sau EURIBOR și variabil, iar marja băncii este un procent fix pe toată durata de valabilitate a contractului.

Cum indicatorul ROBOR afectează suma lunară

Pentru a instrui imaginația, și a vedea modul în care acest rezultat afectează costul ratei lunare, să ia câteva exemple, și pentru a simplifica lucrurile un pic, am decis să înceapă cu 3M ROBOR din septembrie anul trecut, care a fost evaluat la 1 %.

Să vedem că rata medie lunară pe care trebuie să o plătească beneficiarul împrumutului în lei este de 1000 de ruble pentru 30 de ani (soldul creditului + dobânda). După cum probabil știți deja, la început vor fi plătite într-o proporție mai mare, dobânda și mai puțin din suma creditului, proporția căruia se schimbă odată cu tragerea la sorți a împrumutului.

Exemplu cu 3M ROBOR pe 1 %

Să presupunem că persoana în acest exemplu va trebui să achite în septembrie 2017 suma de 400 de lei ca sold la împrumut și 600 de lei la sută. Cu 600 de lei-500 au prezentat marja băncii, iar 100 au fost legate de indicele ROBOR 3M (care, după cum știm, a fost determinat cu 1% la acel moment). În general, a plătit 1000 de lei.

Exemplu cu ROBOR 6M specificat în 10 %

De obicei, în timpul crizei financiare, ROBOR 6M (și pentru ROBOR 3M astfel de lucruri), are o medie de 10%. Susținerea exemplului de mai sus, însă, folosind majorarea indicelui de referință, persoana respectivă va trebui să achite 400 de lei soldul creditului + 500 de lei marja băncii (care este permanentă și nu se modifică) + 1000 de lei, datorate 10% – cu robotul blestemat.

Astfel, rata lunară ajunge la 1900 de lei, ceea ce este de aproape două ori mai mare decât opțiunea prezentată anterior, pentru același împrumut, cu un ROBOR de valoare înaltă.

Exemplu cu ROBOR la maxim în timpul crizei economice
Dacă am fi luat în considerare maximul istoric al indicelui ROBOR, 15% din criza financiară din 2008-2009, această rată lunară a acestui indicator a fost de 400 lei echilibru + 500 lei marjă + 1500 lei ROBOR.

Astfel, rata lunară este de 2400 de lei, în general fiind de 1.4 ori mai mare decît cea a ei, cînd indicatorul valorează 1 %.

Exemplu cu ROBOR 6M prezent
La momentul scrierii, ROBOR 6m are o valoare de 3.5 %. Astfel, dacă acest indicator este luat în calcul la calcularea ratei lunare indicate în rata indicată aici, beneficiarul creditului va fi achitat 900 lei (sold + profit) + 350 lei ROBOR. Cu 250 de lei mai mult decât anul trecut, în septembrie.

Ce afectează evoluția indicelui

Există mai mulți factori care afectează creșterea indicatorului ROBOR. Creșterea inflației, scăderea lichidității pieței, incertitudinea cu privire la politicile adoptate de Ministerul Finanțelor Publice-toate acestea pot avea un impact pozitiv și/sau negativ asupra evoluției indicelui ROBOR. De asemenea, vă explicăm cum să faceți acest lucru.

Creșterea inflației

Din păcate, rata inflației a demonstrat recent o tendință ascendentă care pare să fi supraviețuit și în viitor. Creșterea salariilor doar a sporit apetitul pentru procurarea românilor, ceea ce duce la creșterea prețurilor tuturor mărfurilor de pe piață și la slăbirea automată a puterii de cumpărare a leului, ceea ce duce la creșterea inflației.

Există o legătură directă între rata inflației și ratele dobânzilor monetare. Pentru a menține echilibrul este necesar atunci când observăm că inflația crește, rata dobânzii interbancară crește automat. Consilierul de strategie al Băncii Naționale a României, Adrian Instagram, a declarat că inflația ridicată va necesita un procent mare.

În același timp, guvernatorul НБИР Irek a declarat că, în luna mai, în încercarea de a stopa creșterea inflației, Banca națională a decis să îmbunătățească rata dobânzii de politică monetară, aceasta a ajuns la 2.5% și în mod automat, și Rotor, de asemenea, merge la 2.5%, în pofida faptului că băncile pierd bani în creditarea populației.

Scăderea lichidității pe piață

Cu cât lichiditatea este mai mică, cu atât mai multe bănci trebuie să împrumute la rate ridicate, ceea ce duce automat la creșterea indicelui robor.

Riscul în domeniul finanțelor publice
Uneori, Politica complexă a celor care se află în funcțiile de conducere ale instituțiilor, finanțelor publice și, uneori, contradictorii duce la prudență. Băncile se tem de ceea ce se poate întâmpla, elimină lichiditatea de pe piață și așteaptă să vadă ce se întâmplă și cum statul controlează deficitul pentru a ști cum să reacționeze și, la rândul lor, ei.

Concluzie

ConcluzieROBOR este un indicator foarte important, în funcție de acesta, prin modificarea ratelor lunare pe care va trebui să le plătiți pentru împrumuturile cu rate variabile ale dobânzii. Sperăm că acest articol v-a ajutat, explicându-vă, în general, ce fel de rating este, cum se calculează și cum afectează finanțele noastre personale.

Pe site-ul nostru veți putea găsi firme care oferă împrumuturi cu rate fixe care nu se schimbă, indiferent de valoarea pe care o atinge ROBOR. În secțiunea Credite personale și credite expres, puteți da mai multe informații despre astfel de instituții.

Recent articles

Accesează un credit fără dobândă

Ce este un împrumut fără dobândă? Așa cum puteți înțelege acest lucru pe cont propriu, chiar de la numele acestui instrument financiar, un împrumut fără...

Credit ipotecar sau Prima Casă?

Ipoteca sau prima casa? Deși pe site-ul nostru puteți găsi informații cu privire la ipotecă, precum și despre programul "Prima casa", noi (echipa finanțatorului) s-au...

Ce este DAE și cum te poate ajuta

Ce este Dae? La fel ca majoritatea oamenilor, înainte de a vă decide să cumpărați un anumit produs, probabil că preferați să comparați prețul cu...

Hora Credit

Prezentare Generală-Credit Mountain Muntele Credit este deținut de Muntele Credit IFN S. A. cu sediul la București și a fost înregistrat în registrul general al...

Dobânzi depozite

Dobânzi la depozite Este imposibil să ne imaginăm un departament dedicat economiilor și investițiilor, să nu mai vorbim de depozitele bancare. Deși vin cu unele...

Tu știi care sunt cele mai bogate țări? – update 2019

Care este cea mai bogată țară din lume? Cei mai mulți oameni vor crede că răspunsul la această întrebare ar trebui să fie Statele...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.